wp

Kuyu Temizleme


Kuyu Temizleme

Kuyu Temizleme

Kuyu Temizleme Nedir?

Kuyu temizleme sondaj su kuyularını çevreleyen pvc sondaj borusu,çelik muhafaza borusu, kuyu tabanı ve  kuyu suyunun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan yapılan temizlenmesidir.

Kuyu Temizleme Nasıl Yapılır?

Kuyu Temizleme Yüksek Basınçlı Hava Kompresörleri Yardımıyla Veya Kuyu Temizleme Kimyasalları İle Yapılabilir. Kompresörlü Kuyu Temizliği Uygulaması 2 Farklı Yöntem İle Uygulanabilir.

Taşırma Kompresörlü Kuyu Temizleme Nasıl Yapılır?

Yüksek basınçlı hava kompresörü ile taşırma kuyu temizleme 10 mss su sütununa 1 bar basınç uygulayarak kuyu tabanında biriken çamur, kum, kil, silt, bakteri, tortu kuyu ağzından taşırılarak kuyudan dışarı atılır. Hızlı çabuk etkili bir teknik olmasına karşı eski kuyularda kuyu muhafaza borusun kırılmasına sebebiyet verebilir. Dikkatli bir şekilde kuyu derinliği, kuyu çapı, kuyu debisi, jeolojik yapı gözünde bulundurularak yapılmalıdır. Yaklaşık temizlik süresi 2-5 saat olup en çok tercih edilen kuyu temizleme yöntemidir. Kuyu Temizleme kompresörü 25 bar 20m3/ dakika olup hava tatbiki 3 set halinde 10 dakika uygulanır.

Kuyu temizleme yapılmadan önce mevcut kuyu içerisinde bulunan dalgıç pompa, dalgıç motor, kolon borusu, enerji kablo ve sensörler kuyudan çıkartılır. Boş kuyu içerisine  ( kuyu derinliği kadar )  1’’- 1 ¼’’, 1 ½’’, 2’’ ölçülerinden kuyuya uygun olan demir borular indirilerek demir borular içinden yüksek basınçlı hava verilir,  basınçlı hava yeryüzüne çıkarken kuyu tabanından tüm yabancı maddeleri kuyu dışına atar. Bu işleme kuyu tabanı komple temizlenip kuyu suyu temiz ve berrak akana kadar tekrar edilir, temizleme işlemi biten kuyuya dalgıç pompa montajı yapılarak sistem aktif hale getirilir.

   

   
Yüksek basınçlı kompresör ile yapılan taşırma kuyu temizleme uygulamasına ait çalışma örnekleri.

Enjeksiyon Kuyu Temizleme Nasıl Yapılır?

Enjeksiyon kuyu temizleme yöntemi 15 bar 10m3/h vidalı kompresör ile yapılır. Kuyu içerisinde bulunan tüm dalgıç pompa ekipmanı kuyudan çıkarılarak kuyu içersine birbirine iştirakli 2 adet boş kolon borusu kuyu tabanına kadar indirilir 1. boru hava girişi için kullanılacak olup 2. boru kuyuya basılan hava ve kuyudaki çamurlu suyun tahliyesi için kullanılacaktır. Bu yöntem kuyu eski kuyular için en ideal kuyu temizleme tekniği olup kuyu muhafaza borusu ve kuyu cidarına hiç bir zarar vermez. Kuyu temizleme süresi 4-8 saat arasında olup hava tatbiki kuyu derinliğine göre kademe kademe yapılır. Örneğin; 150 metre derinliği bulunan bir sondaj kuyusunda ilk önce kuyu temizliği 50. metrede yapılır daha sonra 100. metrede ve en son olarak 150. metrede kuyu temizliği yapılır. her kademede temizlik süresi minimum 30 dakika olmalıdır. Enjeksiyon kuyu temizleme yönteminde kademe kademe temizlik yapılmasının amacı kuyu muhafaza borusuna zarar vermeden kirli suyu yeryüzüne çıkarmaktır. Enjeksiyon kuyu temizleme uygulamasına nargile tekniği kuyu temizlemede denir.

ENJEKSİYON KUYU TEMİZLEME

  


Enjeksiyon kuyu temizleme yöntemine ait enjeksiyon kesit örneği ve enjeksiyonlu kuyu temizleme görseli sergilenmektedir.

Kimyasal Madde İle Kuyu Temizleme Nasıl Yapılır?

Kimyasal madde ile kuyu temizleme
yöntemi %100 doğada çözünebilen çevre dostu bileşenler ile yapılmalıdır, kimyasal madde kuyu temizliği amerikan veya ingiltere menşeli nsf uygunluk belgeli ürünler ile yapılır. Kimyasal kuyu temizleme demir bakterileri, demir oksit, manganez oksit, kalsiyum karbonat ve diğer minerallerin dalgıç pompa sistemi üzerinde birikmesine bağlı oluşan arızaların önüne geçer. Sıvı veya toz halde bulunan kuyu kimyasalını kuyu suyunu analiz ettirdikten sonra gerekli miktarda çevre mühendisi gözetiminde kullanılmalıdır. Kuyu temizleme kimyasalı kuyu içerine dökülerek mevcut dalgıç pompa ile devir daim yapılması sağlanır 24 saat sonra kuyu suyu tahliye edilir. kimyasal madde ile kuyu temizleme manganez, demir, kalsiyum, kalsiyum karbonat,  manganez oksit ve demir oksit temizliğinde kullanılan tek yöntemdir.

Kimyasal madde ile kuyu temizliği yapılmadan önce doğru kimyasal tespiti için kuyudan çıkarılan dalgıç pompa ekipmanları örnekte görülmektedir.

Yukarıdaki örnekte demiroksit sonucu tıkanmış dalgıç pompa görüntülenmektedir.

Kuyu Temizleme Ne İşe Yarar?

Her yıl yapılacak olan kuyu temizliği sondaj kuyusunun ömrünü uzatır kuyu etrafında bulunan çakılı homojen bir şekilde dizilimini sağlayarak mukavemetini artırır. Yer altı sularından yaz kış mevsim değişikliklerine bağlı kalmadan stabil düzenli bir şekilde su elde etmemizi sağlar. Dalgıç pompa sisteminin uzun yıllar sorunsuz çalışmasını sağlar. Su tesisatı, arıtma sistemi su deposunun çamur ve benzeri maddeler ile dolmasını önler, elektrik sarfiyatını düşürür.

Resimdeki örnekte kuyu temizleme yapılmayan kuyuya ait tıkalı su filtresi görülmektedir.

Kuyu Temizlemenin Faydaları Nelerdir?

Dalgıç pompa sisteminde oluşan arızaların önüne geçerek ekonomik fayda sağlar, temiz su kuyularında çalışan dalgıç pompalar %15 daha az elektrik harcayarak hem size hem de ülke ekonomisine katkıda bulunur. Su arıtma sistemindeki filtrelerin değişim zamanı uzar karbon, tuz, reçine tüketimi azalır.


ÇAMURLU KUYU TEMİZLEME 1

Çamur oranı yüksek su sondaj kuyusunda yapılan kuyu temizleme işine ait çalışma görseli.

Kuyu Temizliği Yapılan Kuyularda Hijyen Nasıl Sağlanır?

Kuyu temizliği
yapılan kuyularda ileriki dönemlerden kuyu bakımının düzenli olarak yapılarak kuyu suyunun hijyenine yönelik önlemler alınmalıdır. Kuyu suyunda oluşabilecek bakterilerin önlenmesi belli bir bakteri sayısına kadar UV Lamba ile sağlanırken daha fazla sayıdaki bakteri klor ile yok edilerek kuyu suyunun hijyenik olması sağlanır.

https://kuyutemizleme.com/vi-includes/images/hizmetler/kuyu-nasil-temizenir.png      


Kuyu Temizleme Fiyatları

Kuyu temizleme fiyatı
kuyu özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Kuyu temizleme fiyatı araştırması yapılırken sondaj kuyusu derinliği, kuyu çapı, kuyudaki su miktarı, kolon borusu çapı ve kuyu temizleme makinesinin kuyuya yanaşacağı yerin uygun olup olmadığını bilmek gerekir. Bu bilgiler ışığında kuyuya uygun temizleme yöntemi belirlenerek fiyat verilir. Her yılbaşında kuyu temizleme fiyatları güncel piyasa şartlarında belirlenir.

2022 YILI İSTANBUL KUYU TEMİZLİĞİ ORTALAMA FİYATLARI

A- Taşırma Kuyu Temizliği 200 Metre Derinliğe Kadar Olan Sondaj Su Kuyuları 30.000 TL
B- Enjeksiyon Kuyu Temizleme 150 Metre Derinliğe Kadar Olan Sondaj Su Kuyuları 20.000 TL
C- Kimyasal Madde İle Kuyu Temizleme Fiyatı 4.000 TL

Kuyu Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kuyu temizleme
ve kuyu temizliği deneyimli ihtisas sahibi kişi ve firmalar tarafından yapılmalı, kuyu temizliği sırasında yaşanabilecek olumlu ve olumsuz tüm detaylar müşteriye yazılı ve sözlü olarak bildirilmelidir. Su tüketimim yüksek olduğu fabrika sanayi tesisleri truzim işletmelerinde uydudan sayaç okuma sistemleri mutlaka yerel birimlere bildirilmelidir, kuyu temizliği yapılırken DSİ ye bildirilmeyen işletmelerde kaçak su kullanımı algılanıp kuyu sahibi için cezai işlemler yapılabilir.

Örnek: Kuyu temizliği sırasında bildirim yapılarak durdurulmuş uydu izlemeli yer altı su sayacı.

Kuyu Temizleme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuyu temizleme
her zaman % 100 garantili kuyu debisini artıran bir uygulama değildir. Jeolojik ve hidrojeolojik yapı, yer altı suyun statik ve dinamik seviyeleri kuyu temizleme ile değiştirilebilecek değerler değildir. Kuyu temizleme periyodik olarak senede 1 kez ( her yıl )yapılmalıdır.

Kuyu temizleme, kuyu temizliği ve kuyu bakımı işlerinizde 0532 502 39 69 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.