wp

Kuyu Temizliği


Kuyu Temizliği

Kuyu Temizliği

Kuyu Temizliği Nedir?

Su kuyularında zamanla tıkanan filtreli su geçirgen techiz borularının açılması ,yer altı faktörlerine bağlı olarak kuyu tabanında biriken çamur, balçık, demiroksit, kum, silis gibi maddelerin temizlenmesi için yapılan uygulamaların tamamına Kuyu Temizliği denir.

   

Örnek sondaj kuyusu, kuyu temizliği yapılmadan önce ve yapıldıktan sonraki filtreli muhafaza borusun resmi.( Kuyu temizliği sonrası 1Litre/Saniye olan kuyu debisi 2,5Litre/Saniye ölçülmüştür.)

Kuyu Temizliği Niçin Yapılmalıdır?

Su kuyularının verimliliklerini korumak için periyodik olarak kuyu temizliği yapılması gereklidir. Sondaj kuyularının debi ve statik seviyeleri belirli bir süre geçtikten sonra eksilmeye başlar dolayısı ile kuyunun özgül kapasitesi düşer bu durumu engellemek için kuyu temizliği yapılmalıdır. Dalgıç pompa sisteminde meydana gelecek arızalanma risklerini ortadan kaldırmak, su arıtma filtrelerin ömrünü uzatmak, su deposunun kirlenmesini önlemek için mutlaka her yıl kuyu temizliği yapılmalıdır.

Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır?

Kuyu temizliği öncesi kuyuda mevcut dalgıç pompa çıkarılır. Kuyuya pompasız olarak borular yeniden indirilir. Yukarıdan kademeli olarak kompresör ile hava verilir Kuyudan temiz su gelinceye kadar kuyuya hava verilmeye devam edilmelidir. Temizlik işlemi sonunda kuyu eski temizliğine ve debisine ulaşır yer altı su seviyesinin düşük olduğu kuyularda temizlik işlemi suyun berraklaşmasını sağlayabilir fakat debi artışı sağlanamaz.

Uygulama sonrası başarısı kanıtlanmış 3 farkı kuyu temizliği metodu vardır.


1-500 metreye kadar olan kuyular Taşırma Kuyu Temizliği yapılır.


 

Örnek: Taşırma kuyu temizliği yapılan su sondaj kuyusu.

2-180 metreye kadar olan Enjeksiyon Kuyu Temizliği yapılır.

Örnek: Enjeksiyon kuyu temizliği yapılan su sondaj kuyusu.


3-500 metreye kadar olan tüm kuyularda kuyu suyunun kirliliğine bağlı olarak Kimyasal madde ile kuyu temizliği yapılır.

Örnek: Kimyasal madde ile kuyu temizliği yapılan su sondaj kuyusu.

Sondaj kuyusunun derinliği, genişliği ve su miktarına göre uygun olan kuyu temizliği yapılır. Kuyu temizliği yapılmadan önce mutlaka kuyudan su örneği alınarak fiziksel kimyasal ve mikrobiyolojik su analizi yaptırılmalıdır, temizlik öncesi ve sonrasındaki fark gözlenebilir olmalıdır.

Kuyu Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kuyu temizliği her yıl yer altı su sondaj su kuyularının kullanımının başlangıcı olan mart ayı sonu ile nisan ayı başlangıcında yapılmalıdır. Özellikle bu dönemde yapılması gerekmez yıl boyunca gerekli görüldüğü her zaman yapılabilir fakat kuyu temizliği yapılırken amacımız kış dönemi boyunca hiç çalışmadan yer altı su kuyusunda bekleyen dalgıç pompanın temizlikten önce çıkarılıp bakımlarının yapılabileceği avantajının olmasıdır.
Kuyu temizliği ekonomik bir yük getirdiği için kuyu sahiplerine tavsiyemiz mevcut sondaj kuyusunda çalışan dalgıç pompa arızalanmadan kuyu temizliği yaptırmamaları yönünde olacaktır, eski arızalı pompa son ana kadar çalıştırılmalı tam anlamıyla yandığı zaman kuyu temizliği yapılarak yeni bir dalgıç pompa sistemi takılır. Kuyu ve pompa sistemi beraber yenilenmiş olacağından uzun süre herhangi bir masraf çıkmayacaktır.


Kuyu Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuyu temizliği
yapılırken önce ve sonrasında numune kaplar içine su örneği alınarak yapılan kuyu temizliğinin başarılı olup olmadığı gözlenmelidir.
Yüksek basınçlı hava ile yapılan kuyu temizliğinde kuyu dalgıç pompa montajı yapıldıktan 1 gün sonra dinlendirilerek çalıştırılmalıdır, 20 bar üzeri yapılan kuyu temizliği uygulamasında akifer su kanalları toprak ile karıştığından dinlendirilmeyen su kanalları kuyu içerisinde tekrardan kum, kil, silis, çamur ve balçık taşımaktadır. Bu durum ilk çalıştırma anında dalgıç pompanın tıkanarak yanmasına sebebiyet vermektedir.

Kuyu temizliği yapıldıktan sonra kuyu etrafında çakıl yok ise kuyu çok hızlı bir biçimde tekrar kirlenecektir, bunun sebebi ise kuyu etrafındaki toprak dolgunun filtreli pvc sondaj borusu ve çelik muhafaza borudan kuyu içine akmasıdır. Mevcut sondaj kuyusunun etrafında uygun genişlikte boşluk varsa en kısa sürese  8-12 mm arası dere çakılı ile doldurulmalıdır.

Örnek resimde 175’ mm pvc sondaj borusu ile 180 metre derinlikte yapılan su sondaj kuyusu kirlenmesin diye 8 mm dere çakılı ile desteklenmiştir.

Kuyu Temizliğinin Faydaları

Şehir şebeke su hattına bağlı kalmaksızın temiz su kullanabilirsiniz.
Kuyu suyu temizliği düzenli yapılırsa kuyunun ömrü uzar.
Kuyu temizliği yapılan kuyularda koliform bakteri oranı çok düşüktür, genel kullanım amaçlı olarak sağlık yönünden tehlike yaratmaz.
Dalgıç pompa sistemi tıkanmaz uzun süre düşük enerji maliyeti ile çalışır.
Su arıtma ekipmanları ve su deponuz kirlenmez.

Kuyu Temizliği Fiyatları

Kuyu temizleme maliyeti kuyu özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Kuyu temizliği fiyatı araştırması yapılırken sondaj kuyusu derinliği, kuyu çapı, kuyudaki su miktarı, kolon borusu çapı ve kuyu temizleme makinesinin kuyuya yanaşacağı yerin uygun olup olmadığını bilmek gerekir. Bu bilgiler ışığında kuyuya uygun temizliği yöntemi belirlenerek fiyat verilir. Her yılbaşında kuyu temizliği fiyatları güncel piyasa şartlarında belirlenir.

2024 YILI İSTANBUL KUYU TEMİZLİĞİ ORTALAMA FİYATLARI

A- Taşırma Kuyu Temizliği Fiyatı 30.000 TL
B- Enjeksiyon Kuyu Temizliği Fiyatı 25.000 TL
C- Kimyasal Madde İle Kuyu Temizliği Fiyatı 4.000 TL

Belirtilen fiyatlar bilgilendirme amaçlı olup lütfen kuyu temizliği işlerinizde 0532 502 39 69 nolu servis telefonumuzdan keşif ve güncel fiyat talep ediniz.

Hızlı Kirlenen Sondaj Kuyularının Temizliğine Nelere Dikkat Etmeliyiz!!!

Kuyu ağzı kapağının ( kuyu flanşı ) sızdırmazlığı sağlanmalı.
Kuyu muhafaza borusunun etrafında çakıllama yapılmalı.
Çelik sondaJ borusu yerine paslanmaz çelik krom boru veya pvc sondaj borusu kullanılmalı.
Sondaj kuyusunun üstüne ve yakın çevresinde ekili alana gübre atılmamalı hayvan beslenmemeli.
Sondaj kuyusu atık su kanalizasyon kuyularının dışında imal edilmeli.
Periyodik İl Sağlık Müdürlüğünde su analizi yaptırılarak en çok hangi dönemlerde kuyu kirliliği artıyor tespit edilmeli.
Kuyu ağzı betonu mutlaka yapılmalı.

Kuyu Temizliğinde Su Analizi Nasıl Yapılır?

Kuyu temizliği su miktarı ve kalitesini arttırmak için yapılan faaliyetlerdir. Kompresör ile kuyu temizliği yapılan kuyudan alınan su, analiz yapılmak üzere gerekli koşullar sağlanarak laboratuara götürülmelidir. Kuyu sularının temiz ve sağlıklı olması durumunda içme, kulanı suyu olarak kullanılabilir, yeteri kadar temiz değil ise peyzaj sulama için kullanılmalıdır.

Temiz Kuyu Suyu Nedir?

 Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen sudur.

 Sağlıklı Kuyu Suyu Nedir?

 Temiz olan ve yaşam için gerekli mineralleri normal düzeyde içeren sudur.

Kuyu temizliği yapılan kuyularda su kalitesini belirlemek için mutlaka su analizi yapılmalıdır.

Su analizleri; su içerisinde bulunan ve hastalık oluşumuna yol açabilecek mikroorganizmalar ile birlikte suyun mikrobiyolojik kalitesinin ölçümlenmesinde büyük rol oynayan analiz çeşitleridir. Tüketici sağlığı açısından önem taşıyan su analizleri, su analiz laboratuarında gerçekleştirilmektedir.  Su, büyük oranda zengin organik madde içerebilir. Bu sebeple  patojen bakteri üremesine elverişlidir. Bu bakteriler ise insan vücudunda çeşitli bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır. Su analizleri bu durumun önüne geçmek ve sağlıklı su tüketimi sağlamak amaçlı gerçekleştirilmektedir.

Su analiz laboratuarı içerisinde kullanılan su analiz yöntemleri, içeriğin incelenmesini ve bakteri bulunan suların belirlenmesini sağlar. Su analizi 2 çeşit yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan birincisi kimyasal su analizleri, ikincisi ise mikrobiyolojik su analizleridir.

Mikrobiyolojik analizlerinde; içme ve kullanma suları, ambalajlı sular, doğal kaynak suları ve doğal mineralli suların üretim, ruhsat ve piyasa kontrolleri için gereken mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirilmektedir. Kimyasal su analizlerinde ise suyun ph derecesi ve sertlik-yumuşaklık oranları le çeşitli mineral içerikleri incelenmektedir.

Her iki analiz yönteminin toplum sağlığı açısından önemi büyüktür. Kimyasal su analizinde bulunan ph oranı su zehirlenmelerinin önüne geçerken, mikrobiyolojik su analizleri ile mikrobiyal tarama yapılabilmektedir.

Kuyu Suyu Kimyasal Analizleri

Elektriksel İletkenlik
pH
Sertlik
Klorür
Serbest-Toplam Klor
Nitrit
Nitrat
Amonyum
Bulanıklık
Permanganat İlkesi

Kuyu Suyu Mikrobiyolojik Analizleri

E.coli ve Koliform Bakterileri
Fekal Enterokoklar
Salmonella spp.
Koagulaz Pozitif Stafilakok
Sülfit İndirgeyen Anaerobik Bakteriler
Aerobik Koloniler
Pseudomanas aeruginosa
Legionella spp.