Sondaj Kuyusu Temizleme
Sondaj Kuyusu Temizliği Nedir?
Derinliği 500 metreye kadar çapı ise 125 mm, 140 mm, 175 mm, 200 mm, 225 mm, 250 mm, 280 mm, 330 mm aralığında imal edilmiş olan su kuyularına kompresör yardımıyla yapılan kuyu temizlik uygulamasına sondaj kuyusu temizliği denir. Sondaj kuyusu temizleme işi hava kompresörleri ile yapılır kuyunun içine basılan hava kuyudan çıkarken beraberinde kuyudaki çamur, balçık, kum gibi istenmeyen maddeleri kuyu dışına atar bu sayede temizlik işlemi yapılmış olur. Basit ekonomik ve etkili bir yöntemdir.
Örnek: Sondaj su kuyusu temizliği yapılırken.
Sondaj Kuyu Temizleme Nasıl Yapılır?
Sondaj kuyusu temizliği vidalı kompresörler yardımıyla kesintisiz hava verilerek yapılmalı, kesik kesik ve düzensiz verilen yüksek basınçlı hava kuyu kuyu muhafaza borusunun en zayıf olduğu noktada birikerek kuyunun yıkılmasına sebep olur.
Sondaj Kuyu Temizliği Çevreye Zarar Verir Mi?
Kuyu temizliği sadece yüksek basınçlı hava yardımıyla yapıldığı için yer altı su tabakası ve jeolojik yapıya zarar vermez.
Sondaj Kuyu Temizleme İşlemine Kadar Sürer?
Sondaj kuyu temizliği kuyu derinliği ve pompa pompa sisteminin sorunsuz sökülmesine bağlı bağlı olarak 1 iş günüde teslim edilir.
Sondaj Kuyu Temizleme Fiyatları?
Sondaj kuyu temizliği fiyatı kuyu derinliği ve dalgıç pompa kolon borularının çapına göre değişkenlik gösterir kuyu çapı dikkate alınmaz. İstanbul kuyu temizliği fiyatı 30.000 TL ( Güncel kuyu temizliği fiyatları için firmamızdan bilgi alabilirsiniz.)
Kuyu Temizliği Fiyaları İçin 0532 502 39 69
Sondaj kuyu temizliğinde en çok rastlanan sorun kuyudan kum gelmesidir, kum doğal bir döngü içerisinde su ile birlikte kuyu tabanında birikir asıl sorun kumun dalgıç pompa sistemi aşındırmasıdır. Yoğun kumlu sularda plastik fanlı dalgıç fanlı pompa kullanılması sorunun temizlik kadar etkili bir yöntemdir.
Sondaj su kuyularında özellikle tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz etkilenme olup kuyudan gelen kumlu su damlama sulama borularının küçük gözeneklerini tıkamaktadır bu sorunun yaşandığı bölgelerde kuyu temizliği geçici bir çözüm ocaktır. Kuyu temizliğinden ziyade kum filtresi hidrosiklon kullanılması uygun olmaktadır.
Resimdeki örnekte tarımsal sulama sisteminin zarar görmemesi için hidrosiklon uygulaması gösterilmiştir.
Sondaj Su Kuyuların Neden Temizlenmesi Gerekiyor?
Su kuyularının temizlenmesi gerektiğinin çeşitli nedenleri vardır.
Bakteriler; Kuyunun üst kısımlarında ve genellikle pompalama nedeniyle su kolonunun derinliklerine uzanan oksijenin varlığı, aerobik bakterilerin (oksijen gerektiren bakteriler) büyümesini ve demir ve manganez gibi metallerin oksidasyonunu teşvik eder. Aerobik bakteriler, büyük miktarlarda balçık üretimi ve oksitlenmiş demir ve manganez ile kalsit gibi diğer minerallerin tutulmasıyla tıkanmaya neden olmaktadır.
Yukarıda örnekte, Kuyu temizliği yapılmayan kuyularda hızla çoğalan koliform bakteri görülmektedir.
Kuyunun üst kısımlarındaki bakteri aktivitesinden kaynaklanan kalıntılar kuyunun dibinde birikme eğilimindedir. Kuyunun alt kısımlarındaki su, kimyasal reaksiyonlar ve bakteri aktivitesi nedeniyle oksijeni tüketebilir ve anaerobik bakteriler (oksijensiz yaşayabilen bakteriler) için bir ortam yaratabilir. Akifer için doğal olan bu anaerobik bakteriler genellikle metan gazından, balık tadından, çeşitli kokulardan ve (belirgin çürük yumurta kokusuna neden olan) hidrojen sülfürden sorumludur. Akiferler ve dolayısıyla içlerindeki kuyular, akaryakıt veya benzin gibi hidrokarbonlar dökülürse anaerobik hale gelebilir ve kontrolsüz çöp birikintilerinden veya gübre yığınlarından düşebilir. Bu tür kirletici dumanlardan önce demir ve manganezdeki artışlar gelecektir.
Çoğu akifer , özellikle hidrojen sülfür, metan ve karbondioksit (bakteriler tarafından metandan türetilen) mevcutsa , doğal olarak anaerobiktir. Kayada petrol ve gaz birikintileri, kömür ve şist bulunan yerlerde hidrojen sülfür ve metan yaygındır. Arkeler olarak bilinen bakteriler ve diğer mikroplar, metabolik süreçlerinin bir parçası olarak hidrojen sülfür ve metan üretirler. Bu tür sülfit üretimi, yukarıda bahsedilen işlemden farklıdır. Mikroplar çok yönlüdür!
Sülfür çeliği ve diğer metalleri aşındırır ve demir oksitlerin ve diğer minerallerin birikmesine neden olur. Sülfür ayrıca demir ile birleşerek sert olan ve kaya, kuyu ızgaraları, pompalar, borular ve diğer ekipmanlardaki gözenekleri ve çatlakları tıkayan demir sülfitler oluşturur. Bu etkileri birleştiren, aerobik olan sülfür oksitleyen bakteriler, sülfidi oksitlediklerinde muhteşem açık renkli balçıklar oluştururlar.
Nitrat bol miktarda mevcutsa, demir de oksitlenebilir (evet, oksijensiz) ve demir oksitler birikebilir. Genellikle bu süreçler, doğal dünya kuyunuzu geri almaya çalışırken birlikte gerçekleşir.
Kabuklaşma. Bu, tipik olarak kimyasal veya biyolojik reaksiyonlar yoluyla kuyu girişi ve / veya muhafazası üzerinde bir kabuk veya kaplamanın oluşturulduğu işlemdir. Nedeni, genellikle kalsit birikintileri oluşturan kimyasal oksidasyon olabilir veya tarif edildiği gibi mikrobiyolojik olabilir. Bu tür birikintiler, zayıf bir "beton" oluşturmak için ince tortu parçacıklarını da yakalayabilir.
Doldurma: Zamanla, kum içeren akiferlerden pompalanan kuyular dipte tortu biriktirebilir ve kuyu ızgarasının kısımlarını veya açık sondaj deliğini kapatabilir. Benzer şekilde, depremler veya diğer titreşimler, kuyu sondajının bazı kısımlarının çökerek kapasiteyi düşürmesine neden olabilir.
Sondaj Kuyularında Asit ile Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır?
Derin sondaj su kuyularında asit ile kuyu temizliği sadece kuyu muhafaza borusunda oluşan demiroksit (pas) ve kalsiyum karbonat ( kireç) artıklarını ortadan kaldırmak için kullanılır. Kuyu tabanında biriken çamur, balçık, kum, silis gibi istenmeyen maddeleri temizlemez.
Kuyu hacim hesabı yapılarak kuyu içine yeterli miktarda asit dökülür 24 saat beklendikten sonra kuyu içice yıkanarak temizlenir.
Sondaj Kuyuları Klor İle Nasıl Temizlenir?
Klor sondaj kuyularında sadece suyun içindeki bakteri ve mikropları öldürmek için kullanılır standart olarak 1Litre/0.01mg olarak belirlenmiştir. Klor sondaj kuyu temizliğinde değil sondaj kuyu suyu temizliği için kullanılır.