wp

Kuyu Bakımı


Kuyu Bakımı

Kuyu Bakımı

Kuyu bakımı; Yer altı su kaynaklarından istifade etmek, istenmeyen suların tahliyesinde terfi istasyonu oluşturmak için yapılan kuyuların ve bu kuyularda çalışan dalgıç pompa sistemlerine verilen periyodik bakım hizmetin adıdır.


Kuyu Bakımı Nasıl Yapılır?


Sondaj, artezyen, keson ve drenaj kuyularının bakımı sürekli kontrol edilerek manuel olarak kuyu yanında yapılabildiği gibi uzaktan kuyu takip izleme programları sayesinde de yapılabilir. Kuyu bakımları mevcut kuyuların fiziki yapısını korumakla beraber kuyu içinde suyu pompalayan dalgıç pompalar ve bu pompaları çalışmasını sağlayan kontrol panolarının da bakımını gerektirir.

Kuyu bakımı yapan firmalar her zaman gelişen teknolojiyi takip etmeli personellerinin sürekli gelişimleri takip ederek yeni tip pompa kontrol ekipmanları ile tanıştırmalıdır. Su kuyularında çalışan pompaların %25 i sürücü, invertör, soft starter, plc, uzaktan takip programları gibi son teknolji ile kullanılmaktadır. Kuyu bakımı yapan personellerin bu kontrol cihazlarının tamir bakım ve programlama gibi gereksinimlere cevap vermeleri gereklidir.

Kuyu bakımında her zaman kuyu suyunun korozif olduğu hatırlanıp su ile temas halinde olan galvaniz ve demir dalgıç pompa borularının dikkatlice yapılması paslı ve çürük borularının yenisi ile değiştirilmelidir.

Sondaj kuyu bakımı yapılırken çekilmiş resim örnekte görülmektedir.

Keson kuyu bakımı çalışma örneği.

Kuyu Bakımı Neden Yapılır?

Kuyu bakımları sondaj, artezyen ve keson kuyulardan sürekli ve ihtiyacımız kadar olan su temininde sorun yaşanmaması için gereklidir. Sanayi tesislerinde üretim durmaması, tarla ve seracılıkta tarım ürünlerinin sulanması, ekili tarım arazilerinin zayii olmaması, ağaç ve bitkilerin sulanarak doğanın korunması için önemlidir. Üretim, temizlik, sağlık için gerekli olan yer altı su kuyularının dalgıç pompa sistemleri ile uzun yıllar sorunsuz çalışması için bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.

Dalgıç pompa bakımı ve kuyu bakımı için gerekli vinç ve kompresör görüntüsü.


Drenaj kuyu bakımlarında ise durum sondaj kuyularında farklı olarak drenaj kuyu suları istenmeyen sulardır. Alt yapı, otopark, bodrum kat daire işyerlerinin su baskınından korunması rutubet olmaması için drenaj kuyularında oluşan suların sürekli tahliyesi gereklidir. En çok hassasiyet gerektiren drenaj kuyularının bakımıdır, drenaj su kuyularında mutlaka 2 adet dalgıç pompa bulunmalıdır asıl, yedek veya zor koşullarda ikisi birden otomatik olarak çalışacak şekilde dizayn edilmelidir.  Bakımı yapılmayan drenaj kuyuları her zaman için su baskınları için tehlike oluşturarak can ve mal kayıplarına yol açar.


Kuyu Bakımında Kontrol Edilmesi Gerekenler

Kuyu kapağı ve kuyu muhafaza borusu, dalgıç pompa, dalgıç motor, enerji kablosu, elektrod kablosu, sensörler, dalgıç pompa basma borusu, çek valf, kontrol panosu ayrıca kuyu dışında bulunan depo dolum su tesisat hattır, arıtma filtreleri, depo dolum seviye flatörü her zaman deneyimli personel ve kalibrasyonlu test cihazlarıyla kontrol edilmelidir.

Kuyu Bakım İşlerini Kim Yapar?

Kuyu bakımı işlerini, derin kuyu dalgıç pompa tamir ve bakım onarım ustaları, DSİ Kuyucu belgesi olan kişi ve firmalar yapar.

Kuyu Bakımı Fiyatları
Kuyu bakımı fiyatları kuyunun derinliği, genişliği bulunduğu yere değişkenlik gösterir kesin ve doğru kuyu bakımı güncel fiyatlar için bize ulaşın.

Kuyu Bakımı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kuyu Sterilizasyonu

Kuyuların hastalıklara sebep olan mikrop ve bakterilerden arınması için steril hale getirilmesi gerekir. Sterilizasyonu sağlayacak çeşitli yollar vardır. Bunlardan en pratik olanı ve en kolay uygulananı klorla sterilizasyondur. Bu iş için, kireç kaymağı veya Kalsiyum Hipokelrat kullanılır. Pompa da dahil olmak üzere bütün bir kuyu teçhizatını sterilize etmek için bun­ları, litresinde en az 100 mgr. klor bulunan su ile yıkama lâzımdır. 1 litre suya 2,25 gr. kalsiyum hipokelrat katmak suretiyle hazırlanacak eriyik lit­rede 200 mgr. klor ihtiva eder. Kuyudaki suyun hacmi hesaplandıktan son­ra, kuyu içerisine döküldüğü zaman beher litreye 100 mgr. klor isabet ede­cek şekilde bir eriyik hazırlanır. Bu eriyik, kuyuya döküldükten sonra en az 12 saat beklenir ve kuyudan su çekilmeye başlanır. Çekilen su içerisin­deki klor kokusu kayboluncaya kadar pompaja devam olunur. Bu işlem her kuyu bakımı ve pompa tamirinden sonra yapılmalıdır.