Drenaj Kuyusu Nedir?
Drenaj kuyusu yapı temellerinde konut, iş yeri, fabrika, tesis, köprü, viyadük ayaklarının yüzeysel ve yeraltı sularının yol açacağı zararlardan korunması amacı ile silindir veya dörtgen şekilde betonarmeden imal edilmiş kuyulara drenaj kuyusu denir.
Örnek ; Drenaj su kuyusu görülmektedir.
Drenaj Kuyusu Temizliği
Drenaj kuyusu sondaj, artezyen ve keson kuyu’lardan farklı olarak özellikle yağmur yağışı sonrası yeryüzünden süzülen kum tanecikleri ve drenaj kanallarından gelen çamurlu su ile dolmaktadır, drenaj kuyu tabanının vidanjör veya kuyu içerisine girilerek beden gücü ile yapılan temizliğe drenaj kuyu temizliği denir.
Drenaj Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyuları çok derin olmamakla birlikte belirli aralıklarla çıplak göz ile yapılan kontrollerde kuyu tabanının dolduğu ve kirlendiği görülebilmektedir. Drenaj kuyusunun tabanında meydana gelen dolgu kuyu içerisine girilerek deneyimli personel tarafından çıkarılır. Drenaj kuyu temizliği yapılırken mevcut dalgıç pompa sistemi kuyudan elektrik bağlantıları devre dışı bırakılmalı, yağışlı havalarda ani meydana gelen sel baskınlarına karşı drenaj kuyu temizliği yapılmamalıdır.
Drenaj kuyu temizliğine ait örnek çalışma görüntüsü.
Drenaj Kuyu Temizliği Neden Yapılır?
Drenaj kuyu tabanın dolması ve kirlenmesi kuyu hacim seviyesinin azalmasına neden olacağı için suyun bodrum katta bulunan daire ve işyerlerine zarar vermesini engellemek, dalgıç pompa sisteminin sorunsuz ve sürekli olarak çalışmasını sağlamak için yapılır.
Drenaj Kuyu Suyu Nasıl Temizlenir?
Drenaj kuyu suları klorlama dezenfeksiyon yapılarak aktif karbon filtresi ve yumuşatıcı filtreden geçirilerek kullanım suyu olarak kullanılabilir. Reserve Osmos (Ters Ozmoz) yöntemi ile içme suyu kalitesinde arıtılarak güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Drenaj Kuyu Suyu Arıtması Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu sularında demir, kireç, tortu, bakteri, mil gibi pek çok istenmeyen madde bulunmaktadır. Drenaj suları kalite bakımından da değişkenlik göstermektedir. Drenaj kuyularına yer altı suları ve yağmur suları karıştığından yer altı ve yerüstü tüm kirlenmeler kuyu içerisindeki suya yansımaktadır. Detaylı su analizi yapıldıktan sonra içme veya kullanma suyu olarak gerekli arıtma tekniği uygulanarak drenaj kuyu suyu arıtması yapılır.
Örnek Resim. Drenaj kuyu suyu arıtması.
Drenaj Kuyu Pompası Seçimi Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu dalgıç pompa seçimi kuyu debisi, drenaj boru kanalı çapı ve boyu, yağmur suyu hesabı yapılarak mühendislik firması tarafından seçilmelidir. Firmamız mühendis kadrosu ve edindiği tecrübeler ile en doğru drenaj kuyu pompası seçimini yapmaktadır. Organize sanayi bölgelerinde zeminin komple beton ve asfalt kaplı olması, çatı sularının drenaj kuyularına aktarılarak şebeke alt yapısına dalgıç pompa yardımıyla tahliye edildiğinden dolayı dalgıç pompa seçimi hayati önem taşımaktadır.
Drenaj kuyu pompaları ve bunların kontrol panoları pompalanacak drenaj suyu karakterine uygun seçilmelidir. Debisi, basma yükseklikleri ve görev süreleri ile ilgili bütün pompa istasyonu şartlarını sağlamalıdır. Pompaların aşırı yüklenmesi sonucu aşırı enerji tüketimini engellemek, İşletme hızları, debileri ve emme basınçları için seçilen aralıklarda kavitasyon problemlerini engellemek, negatif emme basınçlarını önlemek, amacıyla pompa istasyonu revize edilebilir
Örnek Resimde Alman Malı Wilo Marka Drenaj Pompası.
Drenaj Kuyu Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu pompası temizliği dalgıç pompa drenaj kuyusundan çıkarılarak yapılmalıdır. Dalgıç pompa elektrik enerji hattı kapalı konuma getirilir dalgıç pompa, tahliye hortumu ve toplu çekvalf ayrı ayrı sökülür. Aşınmış parçalar var ise yenisi ile değiştirilir pompanın filtreli alt emiş ağzı açılır biriken kum tanecikleri ve çamur temizlenir. Bakımı yapılan drenaj pompasının montajı yapılır.
Drenaj Kuyusu Dalgıç Pompa Temizliği
Drenaj Kuyu Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kuyu temizliği için en iyi zaman yaz mevsimi veya yaz sonu yağmur yağışlarının en az olduğu dönemdir. Mevsimin bu zamanlarında, yeraltı suyu ve yeraltı suyu kaynaklarının su dengesi minimum seviye olur ve drenaj kuyu temizleme işi bu dönemde daha kolay yapılır.
Drenaj Kuyu Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Drenaj kuyu temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken konu dalgıç pompa ile kuyu suyunun bitirilmesi tamamen deşarj edilmesidir. Drenaj kanalı ve drenaj borularının hacmi ile yer altı su tablası tamamen boşaltılıncaya kadar can güvenliği nedeniyle kuyuya kesinlikle girilmemelidir.
Drenaj Kuyusu Temizleme Fiyatları
Drenaj kuyusu temizlik fiyatı 12.000 TL Civarındadır.
Drenaj Su Kuyusu Temizliği Yapılırken İş Güvenliği İçin Neler Yapılmalıdır?
Drenaj kuyusu temizliğinde kullanılacak tüm malzemeler yüksek koruyucu standarda sahip olmalıdır. Derin ve dar kuyularda çalışmak çok tehlikelidir, bu nedenle kişisel güvenlik kurallarını ihmal etmek kabul edilemez. İSG uzmanları onarım çalışmaları için, kenarlarına yerleştirilmiş olan koruyucu duba levhalarının etrafını sarmasını tavsiye ediyorlar. Ek olarak, kuyunun etrafındaki alan yabancı nesnelerden arındırılmalıdır, böylece hiçbir şey yanlışlıkla kuyu içine düşmez. Özellikle kuyu içerisinde çalışan bir kişi varsa.
Tüm araç ve gereçler sağlam ve güvenli olmalıdır. Çamur veya toprakları kuyudan çıkarmak için kullanılacak halat çekme dayanımını kontrol ettiğinizden emin olun. Çalışmanın 6 metreden daha fazla bir derinlikte yapılması bekleniyorsa, başka bir güvenlik halatı bağlanmalıdır. Eğer kullanılıyorsa, kaldırma mekanizmaları kusursuz çalışmalıdır.
Kuyuya ilk inişten önce, hem de molalardan sonra kuyudaki hava kalitesini kontrol etmek gerekir. Kuyudaki zararlı gaz var ise, sürekli havalandırma yapmak gerekir.
Kuyu içerisine sürekli temiz hava transfer etmek için bir boru vasıtasıyla vantilatör kullanılmalıdır. Boş ve dolu kova kuyu içerinde aşağı yukarı hareket ederken çalışanları daima sesle ve ışıkla uyarınız.
Drenaj kuyusu açtırmak, mevcut drenaj kuyularınızı temizletmek ve drenaj pompa bakımlarınızı yaptırmak için 0532 502 39 69 nolu telefondan bizi arayabilirsiniz.