Kuyu İnkişafı – Kuyu Geliştirme
Kuyu İnkişafı Nedir?
Sondaj su kuyusu imalatı tamamlandıktan sonra kuyu içine indirilen sondaj borusunun mukavemetini artırmak ve yer altı su kanallarından gelen çamurlu suyun filtre edilerek temiz bir şekilde kuyu içine gelmesi için sondaj borusun etrafına 10 mm çapında çakıl dökülür. Sondaj borusu etrafına dökülen çakılın kuyu ağzından kuyu tabanına kadar boşluksuz homojen stabil bir dokuya kavuşması için yüksek basınçlı kompresör yardımıyla kuyu içine hava verilir kuyu suyu ile birleşen hava boru etrafındaki çakılı karıştırır bu sayede çakıl homojen bir formasyona karışır bu işleme Kuyu İnkişafı denir.
Çakılın, sondaj borusunun dışından kuyu tabanına kadar dolması sağlanmalı, çamurlu suyu kuyudan atıldıktan sonra temiz berrak su gelene kadar kuyu inkişafı uygulamasına devam edilmelidir.
Kuyu ile yer altı katmanları arasında tam bir bağlantı kurmak, kuyudan optimum su verimi sağlamak, formasyondaki çamur, balçık, kum, silis ve kili temizlemek, dalgıç pompanın kuyudan kum çekmesini önlemek, kuyunun çevresinde düzenli boyutta çakıl ve kumdan oluşan bir çakıl tabakası oluşturmak amacı ile yapılan işlemlerin tümüne inkişaf denir.
Kuyu İnkişafı Neden Yapılır?
Sondaj kuyusu yapılırken kuyu içinde biriken çamurlu suyun atılması ve ileriki dönemde sondaj kuyusunu dolduracak yeraltından gelen çamurlu suyun filtre edilmesi için kuyu inkişafı yapılır.
Kuyu inkişafı yapılmış sondaj kuyu içinden çekilmiş bir resim örneği. Çakılla düzenli bir şekilde sondaj borusunun etrafında duruyor, bu sayede kuyuya gelen çamurlu su filtre ediliyor.
Kuyu İnkişafı Nasıl Yapılır?
Sondaj kuyusu inkişafı sondaj makinesi ve yüksek basınçlı kompresör ile yapılır.
Sondaj kuyusuna filtre indirdikten sonra kuyu yıkanır. Yıkama temiz su ile yapılır. Kuyu tabanına indirilen yıkama takımından pompa ile su basılır. Yıkama takımı tüm filtre boyunca yukarı aşağı hareket ettirilerek yıkama sağlanır ve işlem kuyudan berrak su gelinceye kadar devam ettirilir. Yıkama işlemi bittikten sonra çakıl kuyuya atılır. Bazı durumlarda akifer formasyon ince taneliyse ve kendini tutamayacak şekilde gevşek malzemeden oluşmuşsa çakıllama yıkama ile birlikte yapılır.
Çakıllama; Kuyu kenarı ile boru veya filtre arasındaki boşluğun belli özellikteki çakılla doldurulması işlemidir. Çakıl boyu: Çakılın en küçük çapı filtre yarık genişliğinden daha büyük; en büyük çapı ise boru kenarı ile kuyu kenarı arasındaki boşluğun 1/3 ünden küçük olmalıdır. En küçük çap 2mm en büyük çap 12mm arasında değişir. Büyük çap 12mm yi geçmemelidir. c/3 > a < 12mm d < b > 2mm a : Azami çakıl çapı b : Asgari çakıl çapı c : Dolgu aralığı d : Filtre yarık genişliği • İdeal olarak çakıllar temiz, yuvarlak, silis kumu veya çakılları olmalıdır. Karbonat malzeme, şerbet parçacıkları veya eriyebilen malzeme toplam miktarın %5ini geçmemelidir. • İyi boylanmış olmalıdır. • Çakıl boyu akifer formasyonun tane boyuna göre belirlenir. Kuyu İnkişafında Çakıllamanın Amacı Nedir?
1) Kuyu cidarının yıkılmasını önlemek.
2) İnce taneli malzemenin filtreyi tıkamasını önlemek.
3) Silt gibi ince tanelerin filtre etrafında yığılıp akiferin verimini düşürmesini önlemek.
4) İnce taneli malzemenin kuyu dibine toplanmasını engellemek
5) İşletme sırasında ince kumların tulumbanın yan ve çanaklarını tıkamasını önlemek.
6) İnce malzeme tulumba ile aşırı miktarda dışarı atılırsa kuyuda büyük boşlukların oluşmasını ve tehlikeli göçmeleri engellemek
7) Akiferdeki ince taneyi filtreden uzaklaştırarak daha geçirgen bir zon oluşturmak.
Kuyu Geliştirme Kuyunun yıkanması bitip akiferden temiz su gelmeye başlayınca geliştirme işlemine geçilir.
Kuyu Geliştirmede Uygulanan 5 Yöntem Vardır.
1. Aşırı pompalama 2. Geri yıkama 3. Pistonla çalkalama 4. Basınçlı hava 5. Jet yöntemi Bunların bir veya birkaçı birlikte kullanılabilir.
Aşırı Pompalama: Kuyu veriminin 1,5 katı su çekilir ve maksimum düşüm elde edilir. Dolayısıyla hidrolik eğim ve yeraltı suyunun akım hızı artar (V = K x i).
Geri yıkama: Kuyuya hızla su doldurulur ve bu su beyler kovası veya pompa ile boşaltılır.
Pistonla çalkalama: kuyu çapından 1" küçük çapta 3 adet kolay kırılmayan ve kopmayan ağaç disk arasına, kuyu çapında kesilmiş 2 adet köselenin konulması ile yapılır. Piston akiferin üst seviyesinde 1m kadar iner ve çıkar.
Basınçlı hava: kuyuya kompresörle hava basılır.
Jet yöntemi: jetle kuyuya «kuyu deterjanı» olarak tanımlanan (su + sodyum hexafosfat, tetra sodyum pyrofosfat) püskürtülür. • Kristalen kayalarda veya kireçtaşı gibi akiferlerde ise dinamitle patlatma veya %10 luk HCl ile asitle çözündürme gibi kimyasal maddeler kullanılarak geliştirme işlemi yapılır.
Kuyu İnkişafı, Kuyu Geliştirme Maliyeti Nedir?
Kuyu inkişafı fiyatı 30.000 TL – 50.000 TL arasındadır, bu fiyata kompresör, vinç, su dâhildir.
Kuyu inkişafı, kuyu geliştirme işlerinizde deneyimli personelimiz ve iş makinelerimiz ile hizmet vermekteyiz.