wp

Artezyen Kuyu Temizliği


Artezyen Kuyu Temizliği

Artezyen Kuyu Temizliği

Artezyen su kuyusu basınçlı akiferdeki yer altı suyunun su katmanını delmesi veya sondaj işlemiyle çıkartılmasıyla oluşur. Artezyen kuyu suyu kimyasal içeriği, suyun kayaçlardaki mineraller ile etkileşime geçmesi sonucunda oluşur veya değişikliğe uğrar. Yeraltısuyu kimyasını etkileyen doğal süreçlerin yanı sıra insani faaliyetlerden kaynaklanan kirlilikler de yeraltısuyu kalitesini ciddi oranda etkilemektedir bu nedenlerden dolayı artezyen kuyu temizliği her yıl yapılmalıdır.
Artezyen kuyu yüzeyindeki su itmek için bir pompa gerekmez, bunun nedeni akiferde çok fazla basınç olmasıdır. Herhangi bir yardım almadan veya dalgıç pompa kullanılmadan suyu dışarı iter. Artezyen kuyularda dalgıç pompa bulunmadığı için kuyu suyunun reaksiyona gireceği materyaller kuyu için girmemiş olur. (Örnek: Yağ soğutmalı dalgıç motorların içindeki yağ motor arızlarında kuyu suyuna karışır bu durum artezyen kuyularda yaşanmaz.)

ARTEZYEN KUYU TEMİZLİĞİ

Artezyen kuyuları akış yukarı pozisyonunda yer altı su basıncı hidrostatik seviyenin fazla olması nedeniyle kendi kendilerine yeryüzüne çıkabilmektedir. Artezyen kuyularından genellikle dalgıç pompa sistemi kullanılmaz. Su sabit basınç ve debide kendi cazibesi ile akar dışarıdan herhangi müdahale olmaz ise kirlenmez.

Artezyen Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır?

Artezyen kuyu doğal yollarla meydana geldiği için su kuyularında çelik veya pvc kuyu muhafaza borusu olmayabilir bu tür kuyularda düşük basınçlı kompresörler ile enjeksiyon yöntemi kuyu temizleme yapılması uygun olacaktır.

Resimdeki örnekte artezyen kuyu temizliği yapılmaktadır.

Artezyen kuyusunun temizlenmesi hava ikmalinin yardımıyla yapılır. Kuyu, içine boş boru indirilir borunun alt kısmına basınçlı hava verilir, bu sırada hava ve su birbirine karışarak uygun olan boşluktan yeryüzüne çıkmaya çalışır, yeryüzüne çıkarken kum, taş, çakıl, silik, çamur gibi maddeler kuyudan çıkarılmış olur.


Artezyen Kuyu Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?

Artezyen su kuyuları yağmur, kar ve yer altı su kütlelerinden beslendikleri için en uygun kuyu temizliği zamanı nisan ve mayıs ayıdır. Kar sularının yeraltına karıştığı bu dönemde su bulanık akar yeryüzü sularının kuyu suyuna karıştığı anlaşılır tam bu zamanda yapılan kuyu temizliği hem su içi gözenekleri açar hem de suyu berraklaştırır.

Hidrofraktür Artezyen Kuyu Temizliği Nedir?

Hidrofraktür, artezyen su kuyularının temizliği için basit bir çözümdür. Zamanla, küçük tortular artezyen kuyunuza su akışını engelleyerek verimi azaltabilir, hidrofraktür, artezyen kuyunuza yüksek debi ve yüksek basınçta basınçlı su enjekte etmektir. Tıkalı tüm kanalları açar, hatta yenilerini oluşturur. 

Artezyen Kuyu Temizleme Süresi Nedir?

Artezyen kuyu temizliğin süresi yaklaşık 1 gündür. Enjeksiyon makinesi ve 3 personel ile yapılmaktadır.

Artezyen Kuyu Temizliğinin Faydaları

Artezyen su kuyularında ecoli bacteri ve koliform bakteri oranı çok yüksektir, mutlaka her yıl kuyu temizliği yapılmadır. İnsani tüketim ve kullanım amaçlı kullanılacak ise 3 ayda bir rutin su analizi yapılmalıdır. Genellikle artezyen su kuyuları su arıtma sistemi olmadan kullanılmaz.  Kuyu temizliği durgun suda çoğalan bakterilerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Artezyen Kuyu Temizliği Fiyatları

Artezyen kuyu temizleme
maliyeti kuyu özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Kuyu temizliği fiyatı araştırması yapılırken sondaj kuyusu derinliği, kuyu çapı, kuyudaki su miktarı önemlidir.
Ortalama artezyen kuyu temizleme fiyatı 25.000 TL – 35.000 TL arasındadır, fiyatlar bilgilendirme amaçlı olup lütfen kuyu temizliği işlerinizde 0532 502 39 69 nolu servis telefonumuzdan keşif ve güncel fiyat talep ediniz.

Hızlı Kirlenen Artezyen Kuyularının Temizliğine Nelere Dikkat Etmeliyiz!!!

Kuyu ağzı kapağının sızdırmazlığı sağlanmalı.
Kuyu muhafaza borusu toprak seviyesinden yüksek olmalı.
Sondaj kuyusunun üstüne ve yakın çevresinde ekili alana gübre atılmamalı hayvan beslenmemeli.
Kuyu ağzı betonu mutlaka yapılmalı.

Artezyen kuyu örneğinde çevresel kirlenmeye maruz kalan kuyu etrafı açılarak kuyu ağzı betonu ve kuyunun ağzı yer seviyesinden 50cm yukarı olacak şekilde yenilenmiştir.

Artezyen Kuyu Temizliğinde Klor Kullanılır Mı?

Evet, kullanılır. Klor tabletleri kuyu hacmi ve debisine göre hesaplanarak kuyu içine atılır 24 saat sonda kuyu suyunda klor ve bakteri ölçümü yapılır istenilen değerlere gelen kuyusu suyu güvenle kullanılır. Klorlama işlemi yapılırken kesinlikle kuyudan su kullanılmaz kuyu suyu en yakın kanala tahliye edilir.

KLOR İLE KUYU SUYU TEMİZLİĞİ

Kuyu sularının dezenfeksiyon işleminde hızlı ve etkili bir madde olan klor tabletleri kullanılır. Klorlama yapıldıktan sonra kuyu iyice temizlenmeli veya kuyu suyu aktif karbon filtrelerinden geçirilerek kullanılmalıdır.

 

Doğal Mineraller İçeren  Artezyen Kuyu Suyu İçmenin Faydaları Nelerdir?

Artezyen suyu insan vücudu için en sağlık sudur. Sağlığımız için doğru olan doğal mineraller içerir. 

Kuyu Suyundaki Bazı Mineraller

Kalsiyum - Kemikleri oluşturmak ve korumak için çok önemlidir. Kan pıhtılaşmasını önler ve vücudu sağlıklı kılar. Kaslarımızın kasılmasını ve kalbimizin atmasını sağlar. Vücudumuzdaki kalsiyumun% 99'u dişlerimizde ve kemiklerimizde bulunur.

Florür - Artezyen suyunun üzerinde florür izleri olduğu kanıtlanmıştır. Florür, iyi diş sağlığına neden olmak için faydalıdır. Ancak içerik, musluk suyundaki kadar yüksek değildir. 

 Elektrolitler - Artezyen suyu, doğal elektrolitler içerir. Bununla kanın pH dengesinin düzenlenmesinde faydalıdır. Elektrolitlerde bulunan bikarbonat, kanın pH seviyelerini düzenleyebilir. Kanın fazla asidik hale gelmesini engeller ve kendinizi çok yorgun hissetmenizi engeller.

Artezyen kuyu temizliği, kuyu bakımı işlerinizde bize 0532 502 39 69 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.