wp

Kuyu Kurtarma


Kuyu Kurtarma

Kuyu Kurtarma

Kuyu Kurtarma Nedir?

Sondaj kuyuları yer altı hareketleri, kuyu yıkılmaları, dalgıç pompa düşmeleri, elektrik kablo kopmaları veya çelik halat kesilmesine bağlı olarak kullanılmayabilir kuyuların tekrar aktif hale getirilmesi için yapılan çalışmaların tümüne kuyu kurtarma denir.

Kuyu kurtarma faaliyetlerinde amaç kuyunun tekrar boş ve sağlam olarak muhafaza edilmesidir. Kuyuya düşen dalgıç pompa, boru, hortum, kablo, halat gibi ürünlerin maddi değeri sondaj kuyusundan daha düşüktür. Kuyu kurtarma işinde amacın kuyuya düşen ürünler değil sondaj kuyusunun tekrar kullanılabilir durumu getirilmesidir.

Kuyu Kurtarma Nasıl Yapılır


Kuyu kurtarma işine başlamadan önce sondaj kamerası ile kuyu içinde sıkışan dalgıç pompa, boru, kablonun yeri veya kuyu teçhiz borusunun yıkıldığı bölüm tespit edilir. Uygun donanım ve yüksek kapasite makaralı vinç ile kuyuya engel olan malzemeler kuyudan çıkarılır. Kuyu kurtarma işinde kullanılan tüm kurtarıcı malzemeler kuyu kurtarma ustası tarafından özel imal edilir.

 

Kuyu Kurtarma Maliyeti Nedir?

Kuyu kurtarma fiyatı öngörülebilir bir iş %100 garantili bir uygulama olmadığından kuyu sabihi ile kuyu kurtarmayı yapacak usta arasında pazarlık usülüne göre yapılır ortalama kuyu kurtama fiyatları  15.000 TL - 50.000 TL dir.

Kuyu Kurtarma Ustası

Kuyu kurtarma ustası kuyu başında bulunup su altı kamerası ile kuyu içini görüntülemeyip kuyuya düşen malzemelerin çıkarılması için gerekli parçaları kuyu başında tasarlayıp yapabilen gerekli iş makinelerini kullanan mesleki yeterliliğe sahip ruhen ve fiziken işi yönetecek kişidir. Kuyu kurtarma işinde ihtisas sahibiyiz, kuyu kurtarma işlerinizde bizi arayınız.

Kuyu kurtarma aslında bir başarısızlık sonrası meydana gelen durumu kurtarmaktır. Kuyu teçhiz borusu uygun kalınlıkta kullanılmışsa, dalgıç pompa montajı sağlam ve kaliteli malzeme ile yapılmışsa kuyu kurtarma sorunu yaşanmayacaktır.

Kuyu Kurtarmaya Sebep Olan Hatalar Nelerdir?

Kuyu işinde usta olamayan kişilerin kuyu veya pompa sistemine yaptığı müdahaleler.
Sondajı yapan firmanın kuyu derinliğine uygun sondaj borusu kullanmaması.
Dalgıç pompa borusunun manşonları aşındığında değiştirmemek.
Dalgıç pompa kablosu ve çelik halatın gergin vaziyette bağlanıp sabitlenmemesi.
Dalgıç pompa montajında AYPE yerine HDPE ve PE 100 hortum kullanılması.
Dalgıç pompa kuyu ağzı betonun yapılmaması bağlı kuyu ağzına çarpan araçlar.

Malesef, profesyonel kuyu pompa ustalarının bile kurtaramadığı sondaj kuyuları vardır, kuyu kurtarma %100 garantili bir çalışma değildir. Kuyu kurtarma çalışması ekonomik bir karardır kuyu kurtarma maliyetlerinin artması kar zarar fayda dengesi gözetilmeli olumsuz bir durum oluşur ise kuyu kurtarma işinden vazgeçilmelidir.